A KONYHA ÁTALAKÍTÁSNÁL ÉRDEMES A TELJES ELEKTROMOS HÁLÓZATOT KORSZERŰSÍTENI?

Nemrégiben újra felmerült ez a kérdés. Ügyfelem története nem egyedi eset, csak újra és újra aktuális. Befektetésnek vette meg a lakást: a gyermekének szánja. De amíg elérkezik az idő, hogy ők használni tudják, kiadják albérletbe.

Ebből következik az, hogy szerette volna a lehető legkevesebbet költeni a felújítására első körben. Tisztasági festés, jó nagy takarítás. Viszont a konyha elég ramaty állapotban volt: a járólap, a csempe, és a bútor kuka.

Itt jöttem én a képbe: ugyanis a mosógép, a mosogatógép és a jövőbeni sütő, esetleg a főzőlap mind-mind új áramköröket és vezetékezést igényelt … volna.

Mert a régi alumínium hálózaton a fenti mennyiségű gépet nem lehet működtetni. Pontosabban fogalmazok: működtetni lehet, csak valószínű nem sokáig. A nagy gépek nagyobb áramfelvétele miatt esélyes, hogy szétolvad, vagy el fog égni. Ezért biztosan új hálózat szükséges hozzájuk.

“Na jó-jó, Péter, ezt értem, de akkor adott a feladat. Mégis miért cseréltessem ki az egészet?” Kérdezte ügyfelem. Több érv is szól a teljes korszerűsítés mellett, de a 2 legfontosabb szempontot most megosztom veled.

Az egyik fontos szempont, hogy ha már hozzányúlunk, onnantól enyém a felelősség. Sajnos nem tudom és/vagy nem lehet garantálni a házgyári lakások egy jelentős részében, hogy a régi vezetékek a felújítás során sértetlenek maradnak, és a régi szakaszok üzembiztosan újra hadra foghatók. Ha később valami probléma van, nem szaladhatok el előle...

A másik érdekesség ebben az, hogy többségében a “kis” átalakításért is olyan árat kell elkérnem a komoly gépesítettség és az óvatosabb, ezáltal lassabb munkavégzés miatt, hogy nem kerül sokkal többe a teljes felújítás.

Szóval ha első gondolatként csak egy rész felújítása lenne érdekes, és érinti az elektromos hálózatot, akkor érdemes számba venni és kiszámolni, nem járunk-e jobban ha megcsináltatjuk az egészet.

Sok év tapasztalattal, sok megoldási lehetőséggel állunk rendelkezésre. Egy biztos: tudunk segíteni.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés