KUPOFIX? MI A … ? FIX HOGY EZ ÍGY VAN?

Beszédes név: KUP, mint kupak; O, mint okosan; FIX, mint fixál, összeköt. Beszédes név. Lenne. Sok helyen olvasom, hallom, de nem így hívják igazából. Bár a lényegen azért ez nem változtat.

Ez egy magyar találmány a 70-es évek közepéről: HU-POL-FIX. Több régi, ‘70-es ‘80-as évekbeli tankönyv van a birtokomban, ebben találtam leírást róla. (Mivel hibajavítás okán ismerni kell a régi hálózatokat is, sok ilyen régi dolgot szereztem be és tanulmányoztam/tanulmányozok.)

Feltalálásának és használatának egyértelmű célja a munkafolyamatok gyorsítása és hatékonyabbá tétele. Az akkor forgalomban lévő vezetékösszekötőkkel dolgozni lassú és körülményes volt, látták ezt már akkor is.

A HU-POL-FIX áll egy fém rugós részből, ami a vezetékek összecsavarását és összeszorítását szolgálja, és egy műanyag fedőből (kupakból), ami pedig a szigetelését képezi. Már ebben a könyvben is felhívják a figyelmet arra, hogy “a sodrott kötés nem megengedett”. Az a fura ebben, hogy ezzel a “cuccal” tulajdonképpen pontosan ilyen kötés jön létre. Most akkor hogy is van ez?

A leírása alapján már akkor sem volt problémamentes a használata, és csak kisebb teljesítményű gépekhez vezető kábelek esetén ajánlották alkalmazását. Bár ez nem akadályozta meg az elterjedését.

Az így elkészített vezetékkötések felett bizony eljárt az idő.

Egészen addig, ameddig nem bolygatjuk (szó szerint nem nyúlunk hozzá), addig baj nem szokott lenni vele. Miután kivettük a helyéről, szinte bizonyosan megmozdul annyira, hogy a továbbiakban már nem látja el eredeti funkcióját, és potenciális veszélyforrássá válik a lakásban.

Például leesik a műanyag kupak, ezáltal szabadon maradnak az áramjárta részek. Vagy nem tart már a rugós rész, ezért kicsúsznak a vezetékek. Ez jobb esetben csak szétcsúszik, és megszűnik adott részeken az áram, rosszabb esetben még tart valamennyit, de a nem megfelelő érintkezés miatt melegszik, és akár tüzet is okozhat.

A tapasztalat ténylegesen az, hogy ha már hozzányúlunk, mindenképpen cserélni szükséges.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés