MI AZ A VILLANYOZÁS, AVAGY HORGÁSZ A PÁCBAN

Korábban már írtam arról, hogy az egyik kedvenc hobbim a horgászat. Általában aktívan nem fogok semmit sem. Viszont jól megideologizálom ezt: kímélem a környezetet és a halakat egyaránt, így nem okozok kárt a természetben.

Viszont nem szabad elmenni szó nélkül amellett a tény mellett, amit úgy hívnak, hogy rabsickodás. Ez a szó összefoglalója azon tevékenységeknek, amik különböző módokon a halak üzemszerű megfogására irányulnak, engedély nélkül. Legyen ez kisebb vagy nagyobb mértékű, halászat, horgászat, vagy az utóbbi időben a villanyozás.

Bevallom most nem néztem hirtelen utána, hogy a hatóságok használják-e, de azt tudom, hogy ez nálunk tilos. Viszont kaptam egy elég hatásvadász videót, amit meg is osztottam.

Bár valójában állatkínzásnak tűnik (és tényként megállapítható, hogy valóban nem kellemes a halnak), de sajnos sokszor elkerülhetetlen. Valószínű ilyen vagy olyan formában hallottatok már az invazív fajokról. Idehaza elsősorban növények esetén került szóba az utóbbi időben.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos, az adott területen nem őshonos fajok olyan mértékben képesek alkalmazkodni az ottani környezeti tényezőkhöz, hogy egy idő után kiszorítják az ugyanazon élettéren osztozó egyéb, őshonos fajokat. Gyakorlatilag kihalásra ítélve azokat.

Nincsen ez másként a halaknál sem. Sajnos a halak populációinak (ugyanahhoz a fajhoz tartozó, ugyanabban az időben, ugyanott élő egyedeknek az összessége) nyomonkövetése nem egyszerű, és az ilyen invazív fajok felderítése és befogása nagyon problémás. Ezért kísérleteznek egy ideje újra azzal, hogy árammal elkábítva a halakat, ezeket a káros egyedeket eltávolítsák.

Hosszú távon nehéz megmondani, hogy a nagyon rövid ideig tartó elektromos sokk mit okoz a halak szervezetében (erre irányuló kutatásokat nem találtam, de elvben csak elkábulnak néhány másodpercre).

Rövid távon elég hatékonynak tűnik a nemkívánatos egyedek szűrésében. És nemcsak hatékony, hanem látványos is.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés