OKOS AUTÓ HAZAMEGY?

Nemrég olvastam az elektromos autók kapcsán, hogy a Ford olyan szabadalmat nyújtott be, amivel cégek és a hatóság letilthatnák a kocsink bizonyos funkcióit, akár a teljes működését is, sőt…

Ez a fajta szinte totális kontroll egyszerre rémisztő és nyújt egyben új lehetőségeket. A benyújtott szabadalom egy olyan rendszert ír le, amellyel például egy pénzintézet távolról letilthat bizonyos funkciókat – a légkondicionálást vagy esetleg a rádiót – sőt az autó egészének a működését abban az esetben, ha a járművet vevő személy elmarad a fizetéssel.

A rendszer azt is lehetővé teheti, hogy az autó egy meghatározott „geokerítésen” belül működjön. Ez azt jelenti, hogy a kocsi csak egy bizonyos területen belül lenne üzemeltethető. A bűnesetek megelőzése vagy felderítése okán a kocsit irányító hálózathoz a rendőrség is hozzáférne. És ez nemcsak a GPS jelet érintené, hanem az összes többi érzékelőt, például a kamerákat is.

De ahogy a Ford fogalmaz ebben az ügyben:

„Nem tervezzük ennek bevezetését. Az új találmányokra vonatkozó szabadalmakat szokásos üzletmenetként nyújtjuk be, de ezek nem feltétlenül jelzik az új üzleti vagy termékterveket.”

Azért ne lepődjünk meg, ha egyszer csak a 80-as évek ikonikus sorozata, a Knight Rider mégiscsak megelevenedik: “KITT, Michael nem fizette be az adót, gyere haza.”

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés