H TARIFA A PANELBA? HÁÁÁ…

Több megkeresés érkezik hozzánk ebben a témában is. Számolós írás következik. Csak hogy ilyen is legyen, és megpróbáljam megértetni, hogy szerintem miért nem éri meg.

Első körben fontos megérteni, hogy a H tarifa egy olyan kedvezményes tarifa, amit a hőszivattyús rendszerek ösztönzésére találtak ki. Egy adott időszakon belül kedvezményes áron juthatunk áramhoz ezen gépek működtetésére. Fontos, hogy ez elsősorban a korszerű hőszivattyús fűtésre lett optimalizálva, és emiatt fűtési szezonban, október 15 és április 15 között érhető el.

Második körben csak olyan eszközökhöz használható, amikről a gyártó tanúsítványt ad. A megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén a hő ellátásról gondoskodó készülékek működtetéséhez lehet használni.

Tehát ha adott egy panellakás, akkor ott az úgynevezett inverteres klímák jöhetnek szóba. Őket lehet üzemeltetni H tarifával kedvezményesen a fűtési szezonban, amikor amúgy is elindul a távfűtés. De tegyük fel, hogy ezzel valami gond van, akkor bizony jól jöhet.

Nézzük:

Ahhoz, hogy vezérelt áramunk legyen, szükségünk lesz egy új mérőre. Ezt a mérőt egy teljesen új szabványos mérődobozba kell betetetnünk. A mérete ennek a doboznak (doboz egységnek, így pontosabb) kb. 60×75 cm. Ennyi hely minimum kell legyen a jelenlegi mérőhelyen. A doboz ára kb. 200.000.- Forint.

Ha nincs a fentebb leírt hely, akkor új helyre kell tenni (ez szinte 100% minden panelban). Ilyenkor terv szükséges: 100.000,- Forint. A lakásban bent új, külön kiselosztó doboz a klímák kismegszakítóinak. Természetesen külön vezetékelve az órától. Ennek kialakítása anyagköltséggel, munkadíjjal, ügyintézéssel kb. 200.000,- Forint.

Ha összeadod, akkor az jön ki, hogy nagyon ideális esetben bevezettetted a H tarifát 400.000,- Forintból. Ha kiszámolom, - és nem veszem figyelembe a kedvezményes havi 210 kWh határt -, akkor 70 Forint helyett, 24 Forintért kapom az áramot hozzá a nap 24 órájában.

Tehát ahhoz, hogy nullszaldósra hozzuk ki a befektetésünket, összesen 8.695 kWh energiát kell felhasználnunk a klímáinkhoz. Nosza! Gyorsan vegyük elő a klíma használati utasítását, ahol megadják kWh/annum adatot adott területhez (figyelj, SCOP értéket kell nézni!).

Egy gyors osztás/szorzás, és meg is van az igazán ideális eseti megtérülés. Az ideális esetben. Ha nem lesz távfűtés…

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés