A KRIPTOBÁNYÁSZAT ÁRA

Elég népszerű téma manapság ez a kriptobányászat. Annyiból kapcsolódik a tegnapi íráshoz, hogy méréssel sikerült “lebuktatni” egy ilyen titkos, éjszakai tevékenységet.

Történt ugyanis, hogy megkerestek egy kis lakás lakói, hogy hirtelen megnövekedett a fogyasztásuk. Első gondolatuk az volt, hogy a régi alumínium hálózat lehet a gond, különösen, mert volt már vele probléma. Ezért úgy döntöttek, cseréljük ki az egészet.

Tudom, hogy a régi hálózat ilyen esetekben többlet terhelést ilyen hosszú ideig nem okozhat. Ezt egy fogyasztónak kell okoznia.

Ám, ha ez a fogyasztó durván megnöveli a terhelést, a régi hálózat egy ponton fizikailag nem bírja, és elfüstöl. Néha szó szerint is, majd megszűnik tovább működni.

Éltem a gyanúperrel: vagy a szomszéd “akasztotta rá” magát, vagy a hűtő adta fel (bár nem volt túl régi), vagy egyszerűen csak többet használnak klímát, hősugárzót. Az elsőről gyorsan kiderült, hogy ebben a típusú panelban nem lehetséges (sem a lakásból, sem a mérőnél).

Végül a hálózat cseréje után okoskonnektoros mérést tettünk minden lényeges géphez. Két nap után meg is érkezett az eredmény: a megemelkedett áramszámla azóta van, mióta a férj elkezdte az éjszakai bányászatot.

Mentségére legyen mondva, nem tudhatta, hogy ilyenkor a gép “teker” rendesen, maximálisan kihasználja az erőforrásokat. És, hogy az egyébként mellékesnek gondolt bányászat ára a villanyszámlán bizony tetten érhető.

Hogy ennek ellenére megéri-e, illetve hogy milyen szinttől éri meg? Na erről nálam szakavatottabbak biztosan írtak már, vagy tudnának mesélni.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés