BIZTONSÁG ÉS TÁVOKOSÍTÁS

“Figyelj, Péter. Egyszerűen nem létezik megtörhetetlen rendszer. Érdek, idő és pénz kérdése az egész.” Egy kiberbiztonsággal foglalkozó kedves ismerősöm ezen szavai jutnak mindig eszembe, amikor azt kérdezik tőlem, miért nem foglalkozunk mi is az okosítással. “Brutál nagy biznisz!”.

Szeretek amúgy olyan cégeknek dolgozni, akik ezzel foglalkoznak, mert nagyon érdekes látni, hogy ki milyen megoldásokat alkalmaz. Villanyszerelőként kell tudnom értelmezni a különböző kívánságokat az alapszerelés szintjén, de itt megfigyelhető az a fejlődés, ami már ezt sem teszi feltétlen szükségessé.

Nincs feltétlen szükség speciális kábelekre, ezen a szinten speciális tudásra, “Péterem, legyen ott a 230V, a többit megoldom!”. Egyik igazi kedvencem az volt, amikor telefonon keresztül frankón megmondta, hogy hol van üres hely a modulon, hova mit kössek be, és utána azt ő otthonról simán felprogramozta, és működött. (Szerintem kamerán is nézett minket, de ez nem 100%)

Természetesen ez a szint már felvet bizonyos - főleg biztonsági - kérdéseket, és elsősorban ez az, ami engem visszatart ettől a területtől. De látom az előnyeit - főleg optimalizálási és energiatakarékossági szempontból -, így ki tudja mit hoz még a sors, nyitott vagyok mindenre.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés