MONDOM, HOGY MI AZ A STRANG

Egyik kedvenc jelenetem már lassan 15 éves: a Buheramátrix című film vizes jelenete. “Tudja maga mi az a strang főnök?... A strang az egy nagyon komoly dolog főnök. S azt a strangot ki kell cserélni, érti... ”

De mi is az a strang? “Német/germán eredetű szó: összefogó és kötél jelentéssel. Innen eredeztethető a magyar istráng szó is. Műszakilag fővezetéket jelent: cső vagy villamos vezeték gerinc ága, felszálló ága, amelyre a fogyasztók vagy mellékágak csatlakoznak”.

A strangok többfélék is lehetnek. Ez elsősorban attól függ, hogy milyen típusú a panel, és milyen helyiséget szolgál ki. Elrendezésük általában egyforma vagy nagyon hasonló. Egyik fajtája, ami a képen is látható: egy konyhai strang. Ebben egy nagy szellőzőcső, vízcsövek (hideg, meleg) és lefolyócső található.

Elektromos vezetékeket, kábeleket eredetileg ezeken a strangokon nem vezettek keresztül. Bár már láttam egy-két érdekes megoldást. A legjobb az volt, mikor az egyik szolgáltató az internet és tv kábeleit a szellőző csövén keresztül engedte be a lakásokba.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés