MIÉRT BUKHATNAK KOMOLY ÖSSZEGET AZ MVM-HEZ KERÜLŐ ELMŰ-ÉMÁSZ NAPELEMES ÜGYFELEK? - 2. RÉSZ

Hogy buknak-e, az még nem biztos, a két cég még egyezkedik. Olvastam egy cikket erről, híradóban is szerepelt a téma. Első megérzésre a hír hergelésnek kiváló, de azért jó tudni néhány dolgot.

Tegnap ott maradt abba az írás, hogy 2023. december 31-ével mindenkinek megszűnik a szaldós elszámolás, és bevezetik a bruttó elszámolást. Ez utóbbi esetén a nyáron többlet termelt energiát már nem teljes áron venné meg tőlünk a szolgáltató, hanem egy még meg nem határozott összegért.

Ez a bruttó elszámolási forma egyébként már idén július 1-től bevezetésre került volna. Mégpedig azoknak az ügyfeleknek, akik a napelem rendszert valamilyen támogatást igénybe véve valósították volna meg. Mivel azonban az elszámolási forma részleteit nem dolgozták ki, bevezetését “elhalasztották”.

A cikk és a híradó kettős értelmezést tesz lehetővé: az egyik, hogy a szolgáltató változással a bruttó elszámolás bevezetése most mégiscsak megtörténik? Merthogy elhangzik, hogy a szolgáltató a többlet termelt energiáért kevesebbet fizet (számosítják is).

A másik lehetőség, és erre is van utalás, hogy annyi történik, hogy nem számolják el az eddigi többlet termelést és egy fél mondatban elhangzik: “a szolgáltatók is törvényesen, a jogszabályoknak megfelelően járnak el”.

Pontosan nem fejtette ki senki, és érdemi információt sem találtam egyelőre róla, hogy mi is a helyzet és az igazság, de annyit tudunk, hogy “jelenleg is folynak az egyeztetések”.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés